Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

BankID på kort - fungerar även som vanlig legitimation

BankID på kort är en e-legitimation där dina personuppgifter finns lagrade i ett chip på ett kort.

BankID på kort finns att köpa med eller utan foto och kan beställas av alla med svenskt personnummer, även personer med skyddad identitet kan köpa BankID på kort. När kortet har foto fungerar det även som ett vanligt ID-kort.

Kortläsare och programvara

För att använda BankID på kort behöver du en kortläsare och säkerhetsprogramvara. Kortläsaren beställer du samtidigt som du beställer BankID på kort.

Lösenord

Till ditt BankID på kort får du två lösenord (pinkoder), ett för identifiering och ett för underskrift, för att ange när du använder din e-legitimation. Du kan när som helst ändra dina lösenord.

Giltighetstid

BankID på Kort är giltigt i 5 år, sedan måste du beställa ett nytt.

Tekniska krav

Både internetbanken och BankID fungerar bäst med nya versioner av de vanligaste webbläsarna. Vi avråder dig från att använda betaversioner.

Din dator måste även ha stöd för Java, vilket de flesta datorer redan har. Om du inte redan har Java installerat på din dator kan du ladda ner det kostnadsfritt.

Skaffa BankID på kort

BankID på kort beställer du på ett bankkontor. När du beställer koret måste du kunna styrka din identitet på samma sätt som vid beställning av ett vanligt ID-kort.

Saknar du en giltig ID-handling måste du ha med dig ett foto, ett personbevis och en intygsgivare som är med vid ansökan och intygar din identitet. För att beställa ett BankID på kort utan foto måste du legitimera dig med en giltig ID-handling.

Spärr av BankID

Om du förlorar ditt BankID på kort ska det omgående spärras hos vår Spärrservice. Obs! Du ska även polisanmäla förlusten, precis som med ett vanligt ID-kort.

Vill du avsluta ditt BankID på kort innan giltighetstiden går ut, ska du spärra kortet och klippa det genom chipet. Återlämna det klippta kortet till banken.

Stäng Skriv ut